- دسامبر 13, 2024
- زمان مطالعه: 10 دقیقه
آنچه در این مقاله میخوانید
ژنراتور التراسونیک
ژنراتور یا منبع تغذیه یا پاور ساپلای التراسونیک همچنان که در صفحه مربوط به محصول توضیح داده شده است، وسیلهای است که انرژی الکتریکی ورودی عموما برق 50-60 هرتز را به یک انرژی الکتریکی فرکانس بالا تبدیل میکند. مقدار و شکل موج ولتاژ خروجی ژنراتور باید متناسب با کاربرد باشد. این انرژی در ترنسدیوسر تبدیل به امواج مکانیکی فرکانس بالا شده و در کاربردهای مختلفی نظیر جوش پلاستیک، جوش فلز، جوش سیم، دوخت منسوجات، برش مواد غذایی و شستشو کاربرد دارد. ژنراتور با تولید جریان الکتریکی فرکانس بالا، وظیفه تنظیم فرکانس و دامنه امواج التراسونیک را بر عهده دارد.
مشخصات عمومی ژنراتور التراسونیک
مهمترین پارامترها در بررسی و انتخاب ژنراتور التراسونیک به شرح زیر است:
فرکانس
فرکانس امواج التراسونیک یکی از مهمترین مشخصهها در انتخاب ژنراتور التراسونیک ساخت فراصوت تجهیز ایرانیان است. فرکانس امواج التراسونیک در حوزه کاربردهای صنعتی به طور کلی در محدوده 20 تا 200 کیلوهرتز قراردارد. انتخاب فرکانس مناسب به کاربرد بستگی دارد. به عنوان مثال در فرایند جوشکاری پلاستیک قطعات بزرگ، فرکانس 15 کیلوهرتز و در سیستمهای شستشوی ظریف از فرکانس 40 کیلوهرتز و در اتمایزر التراسونیک از فرکانس در محدوده 50 کیلوهرتز استفاده میشود. به طور کلی با کاهش فرکانس، توان خروجی مورد انتظار از منبع تغذیه افزایش مییابد.
توان خروجی
توان خروجی ژنراتور التراسونیک تعیین کننده مقدار شدت امواج التراسونیک است. توانهای بالا برای کاربردهایی نظیر جوشکاری و یا مخازن شستشوی بزرگ استفاده میشود. منبع تغذیه باید بتواند توان لازم را برای کاربرد مدنظر تامین نماید. همچنین پایداری در توان خروجی و تولید توان با راندمان بالا و کمترین افت، باید در طراحی المانهای قدرت منبع تغذیه لحاظ شود.
نوع رزونانس
یکی از پارامترهای مهم در انتخاب منبع تغذیه، کارکرد آن در فرکانس روزنانس سری یا موازی است. هر یک از این فرکانسها مزیت خودشان را دارند. در صورت انتخاب هر یک از اینها، حتما بخش مکانیکی ترنسدیوسر نیز باید با آن منطبق باشد. به عبارتی، ترانسدیوسری که برای فرکانس روزنانس سری طراحی میشود، در فرکانس روزنانس موازی عملکرد مناسبی نخواهد داشت.
انواع منبع تغذیه
منبع تغذیه آنالوگ
این منبع نسخه قدیمی ژنراتورهای التراسونیک هستند که از منظر هزینهای ارزانتر بوده ولی مشخصه های کنترلی کمتری روی فرکانس و دامنه خروجی دارند. این نوع منبع تغذیه از مدارهای آنالوگ تولید کننده امواج التراسونیک تشکیل شده که عموما از طریق ولوم کنترل میشوند.
ژنراتور دیجیتال
ژنراتورهای التراسونیک مدرن به طور معمول از نوع دیجیتال هستند که با کنترل دقیق توان و فرکانس خروجی و داشتن مشخصه هایی تظیر قابلیت تنظیم اتوماتیک فرکانس و سیستمهای حفاظتی در برابر اورلود یا دما امکان کارکرد راحتی را برای مصرف کننده فراهم می نماید. این منبع ها نسبتا گران هستند ولی در مقابل نسبت کارائی به قیمت بر منبع های انالوگ برتری دارند.
1- ژنراتور دیجیتال پیوسته
ژنراتورهای پیوسته یک موج التراسونیک ثابتی را تولید می کنند و درکارهایی که نیاز به تامین پیوسته انرژی التراسونیک بدون وقفه نظیر دستگاه تولید کلاه آکاردئونی، دستگاه تولید پوشک، دستگاه های دوخت و فولد گونی، سیستم های شستشو استفاده میشوند. در ژنراتورهای تولیدی شرکت فراصوت تجهیز ایرانیان این ژنراتورها با نوشتن عبارت c در انتهای مدل دستگاه مشخص شده اند.
2- ژنراتورهای پالسی
ژنراتورهای که برای کاربردهای جوش پلاستیک، جوش فلز و جوش سیم و نظایر آن استفاده میشود نیاز است که ارتعاشات به ابزار جوشکاری اعمال و بعد از آن قطع شود و برای استحکام جوش، ابزار بدون ارتعاش روی قطعه باقی بماند. در این حالت از ژنراتورهای پالسی یا منقطع استفاده می شود. در این ژنراتورها انباشت حرارت کمتر اتفاق میافتد. در ژنراتورهای تولید شرکت فراصوت تجهیز ایرانیان، این مدل با نوشتن عبارت D در انتهای نام دستگاه مشخص می شود.
نحوه انطباق ژنراتور التراسونیک با ترنسدیوسر
ژنراتور التراسونیک و ترنسدیوسر باید برای دستیابی به خروجی بهینه سازگار باشند. ترنسدیوسر انرژی الکتریکی دریافتی از ژنراتور را به ارتعاشات مکانیکی تبدیل میکند. در زمان انتخاب منبع تغذیه، باید حتما بین فرکانس و توان ترنسدیوسر و منبع تغذیه همخوانی وجود داشته باشد. یعنی امپدانس، ظرفیت خازنی، مشخصات روزنانسی و .... باهم سازگار باشند. مچینگ ضعیف بین ژنراتور و ترنسدیوسر منجر به کاهش راندمان فرآیند میگردد.
ویژگی های منبع تغذیه فراصوت تجهیز ایرانیان
قابلیت جستجو و تنظیم اتوماتیک فرکانس
سیستم جستجوی اتوماتیک فرکانس موجود در منبع تغذیه دیجیتال، امکان یافتن فرکانس بهینه را فراهم می کند و اپراتور نیازی به استفاده از پیچ تنظیم برای یافتن فرکانس مطابق منبع های آنالوگ ندارد. این ویژگی منجر به افزایش راندمان شده و نتایج بهتری را در کاربرد مدنظر فراهم میآورد. جستجوی فرکانس معمولا توسط رویه حلقه قفل فاز انجام میشود که در آن زاویه فاز بین جریان و ولتاژ ثابت در نظر گرفته میشود.
سیستم تنظیم دامنه
در برخی کاربردها بهتر است تا تمرکز روی کنترل دامنه خروجی ارتعاشات باشد. با افزوده شدن بار بر روی سیستم ارتعاشی، دامنه افقت پیدار میکند. در این موارد نیاز است تا با کنترل کردن دامنه، مقدار آن بر روی عدد مدنظر تنظیم شود.
سیستم حفاظتی اورلود
علاوه بر استفاده از فیوز برای حفاظت از سیستم در برابر اورلود، این سیستم حفاظتی به صورت نرم افزاری در برنامه منبع تغذیههای دیجیتال فراهم شده است که در صورت کشیدن توان فراتر از حالت تنظیم شده، برای حفاظت سیستم، پاور ساپلای التراسونیک خاموش میگردد. در این حالت کاربرد ایمن و افزایش عمر تجهیزات وجود خواهد داشت.
سیستم حفاظتی دمایی
با استفاده از سنسورهای دمایی، سیستم حفاظتی در مقابل افزایش دما با اعلام به اپراتور در منبع تغذیه تعبیه شده است.
رابط کاربری راحت
استفاده از سیستم hmi امکان برقراری ارتباط بهتر با منبع و کنترل و تنظیم راحت مشخصه ها را فراهم می آورد.
در انتخاب منبع تغذیه مناسب باید پارامترهای متعددی نظیر فرکانس، توان خروجی، نوع کارکرد پیوسته یا منقطع، مشخصات فرکانس رزونانس، کاربرد مدنظر نظیر مشخصات تغییرات فرکانس بایستی مدنظر قرار گیرد. متخصصین شرکت فراصوت تجهیز ایرانیان برای هرگونه مشاوره و راهنمایی در این حوزه در کنار و همراه شما هستند. در صورت نیاز به ژنراتور التراسونیک با ما با خیال راحت تماس بگیرید..